Fransa’da savaşan Senegalli Keskin Nişancılar ülkelerine döndü
Fransa saflarında Vietnam ve Cezayir’de savaşan “Senegalli Keskin Nişancılar” lakaplı Afrika piyade birliğinden 9 kişi, yaşlılık aylığının yasal düzenlemesinin ardından ülkelerine döndü.
1946-1954 Fransa-Vietnam ve 1954-1962 Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nda Fransa için savaşan yaşları 85 ile 96 arasında değişen dokuz Senegalli Keskin Nişancı, yaşlılık aylığı almak için yaşamak zorunda oldukları Fransa’yı terk etti ve Senegal’in başkenti Dakar’a ulaştı.
Senegalli Keskin Nişancıları, Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı’nda Silahlı Kuvvetler Bakanı Sidiki Kaba karşıladı.
Fransa adına savaşmalarına rağmen ayrımcılığa uğrayan Senegalli Keskin Nişancılar, savaşa tek başına katılan Fransızların aksine, yaşlılık aylığı alabilmek için yılın 6 ayı Fransa’da yaşamak zorunda kalıyordu.
Bu uygulama nedeniyle nişancılar, ileri yaşlarına rağmen yılın yarısını memleketlerinden ve ailelerinden uzakta ve çoğu zaman çok zor şartlar altında geçirdiler.
Bugün yaklaşık 100 yaşında olan keskin nişancıların aileleri, söz konusu uygulamayı ortadan kaldırmak için uzun yıllar bürokratik bir savaş verdi.
Uygulama, 4 Ocak 2023’te Senegalli-Fransız aktör Omar Sy’nin oynadığı “Trailleurs” filminin vizyona girmesiyle kaldırıldı.
Böylece Senegalli Keskin Nişancılar, yaklaşık 950 avroluk yaşlılık ödeneğini alabilmek için Fransa’da yaşamak zorunda kalmadı.
Senegalli Keskin Nişancılar” 1857’de kuruldu
Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında Fransa saflarında savaşan “Senegalli Keskin Nişancılar” olarak bilinen Afrika piyade birliği, 1857 yılında “General Faidherbe” olarak da bilinen III. Napolyon tarafından kuruldu.
Çoğunlukla Senegal’den olmasına rağmen, bu kolonyal piyade birliğinde Benin, Fildişi Sahili, Gine, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya’dan askerler de vardı.
Senegalli Keskin Nişancılar, Verdun Savaşı’ndan Çanakkale Boğazı’na, Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında Fransız bayrağı altında, Afrika ülkelerinin bağımsızlıklarını kazandığı 1960 yılına kadar birçok cephede ön saflarda savaştı.
Çinhindi Savaşı, Cezayir ve Madagaskar’da da cepheye giden Senegalli Keskin Nişancılar, Fransa tarihinde önemli rol oynadılar.
Birinci Dünya Savaşı’na 200.000, İkinci Dünya Savaşı’na 140.000 Senegalli Topçu katıldı. Her iki savaşta da en az 60.000 Senegalli Keskin Nişancı hayatını kaybetti.