İsrail Yüksek Mahkemesi yargı reformunun iptali için yapılan başvuruları Eylül ayında değerlendirecek
İsrail Yüksek Mahkemesi, Eylül ayında Pazartesi günü Meclis’te onaylanan “Yargının yürütme üzerindeki denetimini kaldıracak yasa”nın iptali için başvuruları görüşeceğini duyurdu.
İsrail basınında yer alan habere göre Yargıtay, İsrail Meclisi tarafından Pazartesi günü onaylanan Yargıtay’ın yürütme üzerindeki denetimini kaldıracak yasayla ilgili şu aşamada bir hüküm açıklamayacağını bildirdi.
Yasanın iptali başvurularının eylül ayında görüşüleceğini açıklayan mahkemenin, dilekçeyi sunan taraflar ile İsrail hükümetinin görüşmeden 10 gün öncesine kadar savunmasını istediği kaydedildi.
Haberde, Yargıtay’da liberal kanadı temsil ettiği bildirilen Mahkeme Başkanı Esther Hayut ile Yargıç Anat Baron’un emekli olmadan önce yasayla ilgili başvuruları görüşecekleri kaydedildi.
İsrail’de Yüksek Mahkeme’nin yürütme üzerindeki denetimini sınırlayan yasa tasarısı, muhalefetin tepkilerine rağmen Pazartesi günü Meclis’te onaylandı.
“Makuliyet” olarak bilinen yasa tasarısı, Yargıtay’ın “kamu yararına hizmet etmediği, makul olmadığı veya çıkar çatışması oluşturduğu” gerekçesiyle hükümet kararlarını bozma yetkisini kaldırıyor.
İsrail Barosu, “Kalite Yönetim Hareketi” adlı sivil toplum kuruluşu, muhalefet partileri, eski milletvekilleri ve ordu yetkilileri, Meclis’te onaylanan yasanın iptali için 7 ayrı dilekçe ile Yargıtay’a başvurmuştu.
Yargıtay’a sunulan dilekçelerde, söz konusu yasa değişikliğinin “yargı erkinin yürütme üzerindeki denetimini ve bağımsızlığını ortadan kaldırdığı, İsrail’deki demokratik sistemi değiştirdiği” iddiaları yer aldı.
Tartışmalı yargı düzenlemesi
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.
Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak Mayıs ayı sonunda 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı.
Hükümet geçtiğimiz günlerde muhalefetle müzakerelerin durmasının ardından yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye basmıştı.
Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısını, muhalefetin ülke çapındaki kitlesel protestolara ve kamuoyundaki yoğun tartışmalara rağmen Pazartesi günü boykot ettiği bir meclis oturumunda kabul etti.
Hükümetin “yargı reformuna” karşı çıkan, aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birliklerin de bulunduğu binlerce İsrailli, gönüllü yedek birliklerini terk etmeye karar vermişti.
siyaset, askeriye, güvenlik, ekonomiyargıda üst düzey görevlerde bulunanlar ise hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını beyan ettiler.
Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine karşı protesto hareketi yaklaşık 7 aydır sürüyor.